νέες εκδόσεις – άνοιξη 2023

TIQQUN, H Κυβερνητική υπόθεση [2001]

Υπήρξε μια εποχή κατά την οποία ο όρος «κυβερνητική» (cybernetics) απασχολούσε την επιστημονική βιβλιογραφία, τόσο στο πεδίο των θετικών επιστημών, όπως τα μαθηματικά και η ανερχόμενη τότε πληροφορική, όσο και στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών και επιστημών υγείας, όπως η ψυχολογία, η βιολογία, τα οικονομικά κ.ά. Ο ίδιος αυτός όρος φαίνεται να εξαφανίστηκε ακριβώς τη στιγμή που η επιρροή του και τα αποτελέσματά του -ιδίως με τη μορφή των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των αυτοματισμών-άρχισαν να κατακλύζουν τον κόσμο. Τι σημαίνει η κυβερνητική να μην είναι απλά μια επιστημονική μέθοδος αλλά μια υπόθεση, ένα κοινωνικό και πολιτικό σχέδιο διακυβέρνησης, μια κοσμοθεωρία με την οποία η εξουσία βλέπει, οργανώνει και διοικεί την κοινωνία; Στην Κυβερνητική υπόθεση, η κολλεκτίβα Tiqqun μας δείχνει τη λεπτεπίλεπτη μορφή εξουσίας και ελέγχου που πλαισιώνει τη νεοφιλελεύθερη συνθήκη. Τα συστήματα, η ανάδραση, το δίκαιο, ο αλγόριθμος μετατρέπονται σε πολιτικές κατηγορίες ανατρέποντας τον μύθο περί μη επέμβασης του κράτους στην κοινωνία και αποδεικνύοντας ότι το κυβερνάν ήταν, είναι και θα είναι πάντα μια εμπρόθετη υπόθεση.

Γκλεν Έμερι, Διψαλέοι σκύλοι [2006]

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις periplaneta το βιβλίο Διψαλέοι Σκύλοι του Γκλεν Έμερι. Οι ανέκδοτες αυτοβιογραφικές περιπέτειες του νεαρού Καναδού Γκλεν στη μετακομμουνιστική Πράγα είναι ένα σουρεαλιστικό και ηδονιστικό ταξίδι στην τσέχικη νυχτερινή σκηνή της δεκαετίας του 1990, με αυθόρμητες περιγραφές μιας κωμικοτραγικής πραγματικότητας και χαρακτήρων πιο υπερβολικών και καλτ από οτιδήποτε φανταστικό. Μέσα από τη ματιά του βορειοαμερικανού ξένου ανασυντίθεται ένα μωσαϊκό από αλλόκοτους χαρακτήρες, εθνότητες και κουλτούρες της κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων αλλά και όλου του κόσμου, που από τη μία συγκρούονται για πλάκα, τρέφουν μίση για αλλήλους και από την άλλη σμίγουν — μια μπαρότσαρκα και η μέθη πάντα βοηθάνε… μέχρι να επιληφθούν τα όργανα της τάξης…

Οι ιστορίες του Γκλεν είναι χιουμοριστικές, τρυφερές και ειρωνικές, αφήνοντας μια γλυκόπικρη αίσθηση για την πραγματικότητα: τα πράγματα δεν είναι ούτε τόσο άσχημα όσο φανταζόμαστε, ούτε τόσο ευχάριστα όσο θα θέλαμε!

«… Ο Γκλεν συνέλεξε τα καλύτερα ανέκδοτα για τους παρίες, τους απατεώνες, τους γενναίους και τους απλώς άτυχους, προσφέροντας γέλιο για τα παράλογα τεκταινόμενα μιας χρυσής εποχής της ελευθερίας.»

Adrian, Tiger Lillies

Μετάφραση: ΒΑΣΙΛΙΝΑ ΒΑΛΙΝΑ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Επιμέλεια: ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σχεδ. εξωφύλλου: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ

Σειρά: ενθυμήματα

ISBN: 978–618–85908–1–6

σχ. 21Χ14, σελ. 272

α ́ έκδοση Απρίλιος 2023

τιμή: 14,00€ (χωρίς ΦΠΑ)

Δελτίο τύπου ΕΔΩ

Shop by Category

New In

On Sale